Jadłospis

L.P. Śniadanie Obiad Podwieczorek
Jadłospis na sezon jesienno - zimowy 2023/2024
1

Kasza manna, pieczywo            z masłem i dżmem, mix eowocowy.

Barszcz  czerwony zab. z zielonym koperkiem. Babka ziemniaczana, sur. z białej kapusty z ogórkiem kiszonym i siem. lnianym w sosie jog.-majonezowym, kompot wiśniowy

Hot dog z parówką, ketchup, mix warzyw. Herbata z cytryną i miodem.

2

Bułka musli z pastą jajeczną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Kawa inka na mleku, mix owocowy.

Zupa pomidorowa z zacierką i ziołową nutą. Nuggetsy w panierce kukurydzianej, ryż na sypko, sur. z marchewki, jabłka i pora. Kompot owocowy.

Obwarzanki serowe. Kakao.

3

Owsianka na mleku, chałka,  mix owocowy.

Krupnik z kaszą perłową i zieleniną, Pierogi            z mięsem, sur. z czerwonej kapusty                      z cebulką.Kompot śliwkowy.

Tortilla z serkiem, szynką,  rukolą      i warzywami. Herbata z miodem i pomarańczową nutą.

4

Kajzerka z pastą z soczewicy            i suszonych pomidorów, warzywo. Kakao.

Zupa ogórkowa zab. na maśle klarowanym            z ziel. koperkiem. Kaszotto z warzywami i gulaszem z łopatki, buraczki zasmażane. Kompot jabłkowy    z cynamonem

Szarlotka z pianką, bawarka.

5

Pieczywo z masłem, wędliną na sałacie, pomidor. Herbata z cytryną.

Zupa fasolowa z ziel. koperkiem. Kotlet rybny z pieca, ziemniaki, kiszona kapusta. Kompot gruszkowy z sokiem z cytryny.

Muffinki szpinakowo-marchewkowe. Koktajl owocowy.
6

Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, mix owocowy.

Zupa z czerwonej soczewicy. Kopytka leniwe polane jog. naturalnym. Kompot śliwkowy.

Makaron z pesto, kurczakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi pestkami, słonecznika. Herbata z miodem, pomarańczową nutą

7

Jajecznica ze szczypiorkiem, bułka musli. Kawa inka na mleku, mix owocowy.

Rosół z lanymi kluskami i ziel. koperkiem. Pieczone podudzia z kurczaka, risotto z fasolką szparagową lub mini marchewką i mozarellą. Kompot owocowy .

Racuszki dyniowe. Kakao.

8 Paluch z masłem ziołowym, szynką lub serem żółtym, ogórek. Herbata z cytryną, mix owocowy.

Zupa jarzynowa zab.z ziel. koperkiem. Kartacze z mięsem, okraszone cebulką, sur. z kapusty pekińskiej i papryki. Kompot wiśniowy.

Ryż na mleku zapiekany             z jabłkami, cynamonem i śmietaną. Bawarka.

9

Bułka z pastą z makreli, mix warzyw. Kakao.

Zupa owocowa z makaronem.                        Gołąbki w sosie własnym, puree ziemniaczane z masłem i koperkiem.

Ciasteczka maślane własnego wypieku. Koktajl owocowy.

10

Jaglanka na mleku, chałka, mix owocowy.

Kartoflanka z parmezanem i ziołowymi grzankami. Paluszki rybne z miruny, ziemniaki, sur. z ogórków kiszonych            z cebulką i oliwą z oliwek.  Kompot gruszkowy.

Tosty z serem, szynką                 i warzywami zapiekane w piecu, sos czosnkowy do smaku. Herbata z cytryną.

Przedszkole Samorządowe Nr 29 "Fantazja"
ul. Wł. Broniewskiego 25
15 - 748 Białystok
tel./fax 85 651 01 06
e-mail: ps29@um.bialystok.pl
Powrót na początek strony