Jadłospis

L.P. Śniadanie Obiad Podwieczorek
Jadłospis na sezon wiosenno - letni 2023/2024
1

Owsianka na mleku, suszone owoce, chałka z masłem.

Zupa minestrone z warzywami i makaronem, Kotlet mielony, ziemniaki ,sałata ze szczypiorkiem i rzodkiewką polana jogurtem naturalnym. Kompot porzeczkowy.

Bagietka zapiekana z serem  żółtym, podana z pomidorkami koktajlowymi. Herbata z cytryną.

 

2

Śniadanie w formie szwedzkiego stołu, (pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ser żółty, warzywa). Bawarka.

 

Zupa ryżowa z ziel. koperkiem. Potrawka z indyka, kopytka ziemniaczane własnego wyrobu, brokuł /kalafior z masełkiem. Kompot owocowy.

 

Makaron  z polewą jogurtowo - owocową.

  
3

 

Płatki jaglane na mleku, paluch z masłem i dżemem

Barszcz ukraiński lub botwinka. Paszteciki       z mięsem. Sur. z  marchewki ze słonecznikiem. Kompot wiśniowy.

 

Pieczywo żytnie z masłem, wędliną , ozdobione pomidorem malinowym. Kawa inka na mleku.

 

4

Kajzerka z pastą z soczewicy            i suszonych pomidorów, warzywo. Kakao.

Zupa ogórkowa zab. na maśle klarowanym            z ziel. koperkiem. Kaszotto z warzywami i gulaszem z łopatki, buraczki zasmażane. Kompot jabłkowy    z cynamonem

Szarlotka z pianką, bawarka.

5

Pieczywo z masłem, wędliną na sałacie, pomidor. Herbata z cytryną.

Zupa fasolowa z ziel. koperkiem. Kotlet rybny    z pieca, ziemniaki, kiszona kapusta. Kompot gruszkowy z sokiem z cytryny.

Muffinki szpinakowo-marchewkowe. Koktajl owocowy.
6

Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, mix owocowy.

Zupa z czerwonej soczewicy. Kopytka leniwe polane jog. naturalnym. Kompot śliwkowy.

Makaron z pesto, kurczakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi pestkami, słonecznika. Herbata z miodem, pomarańczową nutą

7

Jajecznica ze szczypiorkiem, bułka musli. Kawa inka na mleku, mix owocowy.

Rosół z lanymi kluskami i ziel. koperkiem. Pieczone podudzia z kurczaka, risotto z fasolką szparagową lub mini marchewką i mozarellą. Kompot owocowy .

Racuszki dyniowe. Kakao.

8 Paluch z masłem ziołowym, szynką lub serem żółtym, ogórek. Herbata z cytryną, mix owocowy.

Zupa jarzynowa zab.z ziel. koperkiem. Kartacze    z mięsem, okraszone cebulką, sur. z kapusty pekińskiej i papryki. Kompot wiśniowy.

Ryż na mleku zapiekany             z jabłkami, cynamonem i śmietaną. Bawarka.

9

Bułka z pastą z makreli, mix warzyw. Kakao.

Zupa owocowa z makaronem.                        Gołąbki w sosie własnym, puree ziemniaczane    z masłem i koperkiem.

Ciasteczka maślane własnego wypieku. Koktajl owocowy.

10

Jaglanka na mleku, chałka, mix owocowy.

Kartoflanka z parmezanem i ziołowymi grzankami. Paluszki rybne z miruny, ziemniaki, sur. z ogórków kiszonych            z cebulką i oliwą z oliwek.  Kompot gruszkowy.

Tosty z serem, szynką                 i warzywami zapiekane w piecu, sos czosnkowy do smaku. Herbata z cytryną.

Przedszkole Samorządowe Nr 29 "Fantazja"
ul. Wł. Broniewskiego 25
15 - 748 Białystok
tel./fax 85 651 01 06
e-mail: ps29@um.bialystok.pl
Powrót na początek strony